Respon pertumbuhan dan produksi ubi jalar (ipomoea batatas) terhadap aplikasi pelet pakan bebek petelur dan ZPT hantu dengan sistem vertikultur

Penulis

  • Fany Wahyu Tri Irawan Universitas Asahan
  • Heru Gunawan Universitas Asahan

Abstrak

This study aimed to determine the respons of laying duck feed pellets and ZPT Hantu Ratu Biogen and their interactions on the growth and produktions of sweet potato plants. This research was conducted at the Experimental Garden of the Faculty of Agriculture, Asahan University, Kota Kisaran Timur District, Asahan Regency, North Sumatera Province. The atudy used a ramdomized block design with two factors. The dosage of laying duck feed pellets used consisted of three levels, namely: 0, 250, 500 g/sack veeticulture. And the second factor is the concentration of ZPT HANTU Ratu Biogen used, namelywith three levels 0, 5, and 10 ml/liter of water. The result showed that giving the best laying duck feed pellets at a dose of 500 g/sack verticulture (P2) resulted in a plant length of 48,10 cm, the number of tubers per plant was 4,22, the production of tubers per plant was 332,44 g, production of tubers per sack verticulture 1,99 kg, tuber production per plot 3,98 kg. Giving the best ZPT Hantu Ratu Biogen at a concentration of 10 ml/liter of water (Z2) resulted in a plant length of 47,94 cm, the number or tubers per plant 3,47 fruits, tuber productions per plant 297,17 g, tuber production per verticulture sack 1,93 kg, tuber production per plot 3,88 kg.

Referensi

Akbar, R. (2015). Aneka tanaman apotek hidup di sekitar kita. One Books.

Anonim. (2009). Hormon tanaman unggul (HANTU) multiguna ecclusive Mutiara Keraton-Jimmy & Co Tran’s Bisnis Indonesia.

Cahyono, B. (2011). Pembibitan itik (Cetakan ke-2). Penebar Swadaya.

Deputi Menegristek. (2008). Ubi jalar atau ketela rambat (Ipomoea batatas L.). Kantor Deputi Menegristek Bidang Pendayagunaan dan Pemasyarakatan Ilmu Pengetahuan dan Teknologi. Diakses dari http://www.ristek.go.id/ pada 26 Januari 2018.

Hartadi, H., Reksohadiprodjo, S., & Tilman, A. D. (2005). Tabel komposisi pakan untuk Indonesia. Fakultas Pertanian, Universitas Gajah Mada.

Iriyanti, Y. (2012). Substitusi tepung ubi ungu dalam pembuatan roti manis donat dan cake bread. Fakultas Teknik, Universitas Negeri Yogyakarta.

Jahan, M. S., Asaduzzaman, M., & Sarkar, A. K. (2006). Performance of broiler fed on mash, pellet and crumble. International Journal of Poultry Science, 5(3), 265-270.

Marezta, D. T. (2009). Pengaruh dosis ekstra rebung bambu betung (Dendrocalamus asper Backer ex Heyne) terhadap pertumbuhan semai sengon (Paraserianthes falcataria (L.) Nielshen). Departemen Silvikultur, Fakultas Kehutanan, Institut Pertanian Bogor.

Mulatsih, R. T., Selamet, W., & Kusmiati, F. (2005). Perbaikan kualitas dan perancangan alat pembibitan sayuran dengan teknik vertikultur. Laporan Akhir Pelaksanaan Kegiatan Pengabdian Kepada Masyarakat Program Vucer, Fakultas Peternakan, Universitas Diponegoro.

Murtiningsih, & Suyanti. (2011). Membuat tepung umbi dan variasi olahannya. Agromedia Pustaka.

Noverita. (2005). Pola bertanam secara vertikultur. Kanisius.

Rahmana, I., Mucra, D. A., & Febrina. (2016). Kualitas fisik pellet ayam broiler periode akhir dengan penambahan feses ternak dan bahan perekat yang berbeda. Jurnal Peternakan, 13(1), 22-40.

Richan, N. (2013). Mengenai potensi ubi kayu dan ubi jalar. Nuansa Cendikia.

Roberfroid, M. (2007). Prebiotics: The concept revisited. The Journal of Nutrition, 137, 380S-837S.

Sarwono. (2005). Ubi jalar. Penebar Swadaya.

Sulistyo, C. N. (2006). Pengembangan brownis kukus tepung ubi jalar di PT. Fits Mandiri Bogor. Institut Pertanian Bogor.

Suriawiria, U. (2001). Ubi jalar. Diakses dari http://www.pikiranrakyatonline.com.

Wanhar, A. N. (2013). Pengamatan sifat fisik ubi jalar (Asal Gisting Kabupaten Tanggamus dan Jati Agung Kabupaten Lampung Selatan) pada dua metode penyimpanan (Skripsi S-1). Fakultas Pertanian, Universitas Lampung.

Diterbitkan

2024-04-30

Terbitan

Bagian

Articles