Respon aplikasi pelet pakan ayam petelur dan POC ratu biogen terhadap pertumbuhan dan produksi ubi jalar (Ipomoea batatas) secara vertikultur

Authors

  • Deo Pradita Lubis Universitas Asahan
  • Elfin Efendi Universitas Asahan

Abstract

This study aims to determine the effect of laying hens and POC Ratu Biogen feed pellets and their interactions on the growth and production of sweet potato plants vertically. This research will be carried out at the Experimental Field of the Faculty of Agriculture, Asahan University (UNA) Kisaran, Asahan Regency, North Sumatra Province with an altitude of ± 17 m above sea level. This study was arranged based on a factorial randomized block design (RAK) with 2 treatment factors and 3 replications. The first factor is the application of laying hens feed pellets with 3 levels, namely: P0 = 0 g/sack verticulture, P1 = 250 g/sack verticulture, P2 = 500 g/bag verticulture. The second factor was POC Ratu Biogen with 3 levels, namely: R0 = 0 ml/l water/plot (control), R2 = 5 ml/l water/plot, R3 = 10 ml/l water/plot. The results showed that the application of the best chicken feed pellets at a dose of 500 g/verticulture (P2), produced a plant length of 37.44 cm, the number of tubers per plant was 4.64, tuber production per plant was 403.72 g, tuber production per sack. verticulture 3.19 kg, tuber production per plot 6.39 kg. The best application of POC Ratu Biogen at a concentration of 10 ml/l water/plot (R2), resulted in a plant length of 36.27 cm, a number of tubers per plant 4.83, tuber production per plant 389.75 g, tuber production per verticulture sack 3 ,14 kg, Production of tubers per plot 6.28 kg. The interaction between the treatment of laying hens feed pellets and POC Ratu Biogen gave no significant effect on all observed variables.

References

Abidin, Z. (2011). Dasar-dasar tentang zat pengatur tumbuh. Angkasa.

Andrianto, T. T., & Indarto, N. (2004). Budidaya dan analisis usahatani ubi jalar. Penebar Swadaya.

Anonimus. (2012). Hubungan antara luas daun dengan laju fotosintesis. Penebar Swadaya.

Badan Standarisasi Nasional. (2006). SNI 01-3929-2006: Pakan ayam ras petelur (layer).

Gomez, K. A., & Gomez, A. A. (2007). Prosedur statistik untuk penelitian pertanian. UI Press.

Habib, A., & Risnawati, R. (2017). Respon pertumbuhan dan hasil tanaman ubi jalar (Ipomoea batatas L.) pada beberapa macam dan waktu aplikasi bahan organik. Agrium: Jurnal Ilmu Pertanian, 21(1), 39–48.

Hartadi, H., Reksohadiprodjo, S., & Tilman, A. D. (2005). Tabel komposisi pakan untuk Indonesia. Fakultas Pertanian, Universitas Gadjah Mada.

Hasibuan, B. E. (2010). Pupuk dan pemupukan. Fakultas Pertanian, Universitas Sumatera Utara.

Hayati, S. (2011). Pengaruh frekuensi penyemprotan pupuk organik cair Ratu Biogen terhadap pertumbuhan dan hasil tanaman rosella (Hibiscus sabdariffa L.).

Jahan, M. S., Asaduzzaman, M., & Sarkar, A. K. (2006). Performance of broiler fed on mash, pellet and crumble. International Journal of Poultry Science, 5(3), 265–270.

Jedeng, I. (2011). Pengaruh jenis dan dosis pupuk organik terhadap pertumbuhan dan hasil ubi jalar (Ipomoea batatasL.) var. lokal ungu [Tesis, Universitas Udayana].

Juanda, D., & Cahyono, B. (2000). Ubi jalar, budidaya dan analisis usaha tani. Kanisius.

Khalil, M. (2016). Sehat tanpa obat dengan ubi jalar. Rapha Publishing.

Kristina, D., Rahmi, A., & Pertanian, F. (2018). Pengaruh pupuk guano walet terhadap pertumbuhan dan hasil tanaman tomat (Lycopersicum esculentum Mill.) varietas Monza. Tanaman Pertanian, 17(1), 231–238.

Lakitan, B. (2007). Dasar-dasar fisiologi tumbuhan. Raja Grafindo.

Liferdi, L., & Saparinto, C. (2016). Vertikultur tanaman sayur. Penebar Swadaya.

Lilis. (2014). Vertikultur pola bertanam secara vertikal. Kanisius.

Lukman, L. (2012). Teknologi budidaya tanaman sayuran secara vertikultur. Balai Penelitian Tanaman Sayuran.

Muhsin, A. (2011). Pemanfaatan limbah hasil pengolahan pabrik tebu blotong menjadi pupuk organik. Fakultas Teknologi Industri.

Murniati, N., & Sutejo, J. B. (2019). Peningkatan produksi ubi jalar sistem vertikultur dengan variasi populasi dan aplikasi MOL. Jurnal Pertanian, 26(1), 26–29.

Musnamar, E. I. (2003). Pupuk organik padat: Pembuatan dan aplikasi. Penebar Swadaya.

Novizan. (2002). Petunjuk pemupukan yang efektif. AgroMedia Pustaka.

Pattikawa, A. B., Suparno, A., & Prabawardani, S. (2018). Analisis nutrisi umbi ubi jalar (Ipomoea batatas (L.) Lam.) untuk konsumsi bayo dan anak-anak suku Dani di Distrik Kurulu Kabupaten Jayawijaya. Agrotek, 3(2). https://doi.org/10.30862/agt.v3i2.563

Pradana, R. E., Rahmawati, N., & Mariati. (2016). Pengaruh pemberian pupuk organik terhadap pertumbuhan dan produksi ubi jalar ungu (Ipomoea batatas L.). Jurnal Agroekoteknologi, 4(4), 2212–2217.

Prinoto, A. (2020). Uji pemberian pupuk K terhadap pertumbuhan dan hasil beberapa varietas ubi jalar (Ipomoea batatas L.).

Stolon, & Steel. (2010). Panduan sederhana pemantauan efektivitas pengelolaan kawasan lindung. World Wildlife Fund Indonesia.

Sumarwoto, Wirawati, T., Frisanto, & Rifan. (2008). Uji varietas ubi jalar (Ipomoea batatas L.) pada berbagai jenis pupuk organik alami dan pupuk buatan (N, P, K). Jurnal Pertanian Mapeta, 10(3), 203–210.

Suryani, R. (2016). Outlook komoditas pertanian sub sektor tanaman pangan. Pusat Data dan Sistem Informasi Pertanian, Kementerian Pertanian.

Widarto, L. (2016). Vertikultur: Bercocok tanam secara bertingkat. Penebar Swadaya.

Downloads

Published

2024-08-31

Issue

Section

Articles