PENGARUH PENAMBAHAN AIR SERUTAN UBI JALAR ORANYE (Ipomoea batatas L.) TERHADAP PENINGKATAN WARNA KUNING PADA BENIH IKAN KOI KUMPAY (Cyprinus carpio)

Heruwanto Heruwanto, Juliwati Putra Batubara, Dian Puspitasari

Abstract


ABSTRACT

 

Sweet potato orange is one of the plants containing beta carotene. The water of orange sweet potato shavings can enhance the yellow color of the butterfly koi fish with a beta content of 100 grams of orange sweet potato at 9900 μg.The fish test used is the seed of the butterfly koi fish. The fish test used is the seed of the butterfly koi fish ± 3 months with an average length of 6 cm and average weight 4.39 g/tail. The dose used is the treatment without adding water S0 sweet potato shavings Orange, treatment S1 S2 treatment 40 ppm, 45 ppm, 50 ppm and S3 treatment treatment S4 55 ppm. Data analysis using the ANOVA. The results of the absolute growth (length and weight) best in treatment S3 amounted to 1.51 and 1.77 cm grams. With a survival rate of 64%. Conclusion of this research is the addition of water the Orange sweet potato shavings into the feed with a different dose of real influence against an increase in the yellow color on seed butterfly koi fish.

Keywords: Water the Orange sweet potato shavings, Color, Butterfly koi fish


Full Text:

PDF

References


DAFTAR PUSTAKA

Apriliyanti, Tina.2010. Kajian Sifat Fisikokimia dan sensori Tepung Ubi Jalar Ungu dengan Variasi Proses (Ipomoea batatas blackie) dengan Variasi Pengeringan. Jurusan/Program Study Teknologi Hasil Pertanian : UNS.

Effendi, H. 2004.Telaah Kualitas Bagi Pengelolaan Sumber Daya dan Lingkungan Perairan .Kansius.Yogyakarta.

Harrison, E.H. 2011. Mechanism Involved in The Intestinal Absorption of Dietary Vitamin A and Provitamin A Carotenoids. Biochemica et Biophysica Acta. Vol1821(2012): 70-77.

Hasyim, A dan M.Yusuf. 2008. Diversifikasi Produk Ubi Jalar sebagai Bahan Pangan Substitusi Beras. Badan Litbang Pertanian, Malang. Tabloid Sinar Tani, 30 Juli 2008.

Kurniawati., Iskandar dan Ujang Subhan. 2012. Pengaruh penambahan tepung praecoxirulina platensis pada pakan terhadap peningkatan warna lobster air tawar huna merah (Cherax quadricarinatus). Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan. Universitas Padjadjaran.Jurnal Perikanan dan Kelautan. Vol 3(3): 157-161.

Lesmana. 2002. Agar Ikan Hias Cemerlang. Penebar Swaday : Jakarta

Maulid, M.A. 2011. Penambahan Karotenoid Total dari Bakteri Fotosintetik Anoksigenik pada pakan untuk Perbaikan Penampilan Ikan Pelangi Meran (Glossolepis insicus) Jantan.Skripsi .Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan. Universitas Padjajaran.

Subamia, I.W., M. Nina dan L. Karunia. 2010. Peningkatan Kualitas Warna Ikan Rainbow Merah (Glossolepis insicus) melalui Pengkayaan SumberKarotenoid Tepung Kepala Udang dalam Pakan. Jurnal Iktiologi Indonesia. Vol 10(1): 1-9

Sukarman dan R. Hirnawati. 2014. Alternatif Karotenoid Sintesis (Astaxantin) Untuk Meningkatkan Kualitas Warna Ikan Koki (Carassius auratus). Jurnal Widyariset.Vol 17(3) : 333-342.

Suryani. 2006. Budidaya Ikan Hias. PT. Intan Sejati.Klaten.hal 22 –26.

Sunarno, M.T.D. 2012.Mutu Bersandar Pakan. Trubus No.508, Maret 2012.

Suseno, Djoko, 2004. Pengolahan Usaha Pembibitan Ikan Emas. Jakarta: Penebar Swadaya.

Wayan, S. 2010. Peningkatan Warna Ikan Rainbow Merah (Glossolepis incises) Melalui Pengkayaan Karotenoid Tepung Kepala Udang dalam Pakan. Jurnal Iktiologi Indonesia. Vol 10 (1) : 1-9.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.